Kurucumuz

Ali Osman Ulusoy

1927 - 2014

15 Mart 1927'de Trabzon'un Of ilçesine bağlı Çamlı Köyü’nde, Mehmet Bahattin ve Rahime Ulusoy'un ikinci çocukları olarak dünyaya geldi. İlkokul sonrası kendini iş hayatının içinde ve ağırlıklı olarakta taşımacılık sektöründe buldu. Bu bulunuş vefatına, yani 1 Ekim 2014 tarihine kadar devam etti.

Henüz 15 yaşında iken babası Bahattin Ulusoy'un yanında 1938 model kamyonun şoför koltuğuna oturdu. Bu yolculuk onu otobüs işletmeciliğine hazırladı. 1945 yılında Zehra Hanım (Onur) ile evlendi. Kemal ve Hülya adında iki çocukları oldu.

1949 yılında işinin merkezini Of'tan Trabzon'a taşıdı. Aynı yıl bugün modern ve geniş bir filo haline gelen otobüs işletmeciliğine 2 Desoto marka araç ile adım attı. 1952'de ise ilk acente bayiliğine Mobil ve Scania Vabis markalarıyla başladı. 1958'de GMC, daha sonraki yıllarda Mercedes-Benz gibi dünya markalarının Türkiye'deki en büyük distribütörlüğünü üstlendi.

Çok ortaklı Ulusoy Turizm Seyahat Kollektif Şirketi, 1957'de Ali Osman Ulusoy ve Ortağı’na dönüştü.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda 32 yıl süreyle Meclis Başkanlığı'nda bulundu. TOBB Yönetim Kurulu üyeliği ve başkan vekilliği görevlerini de 20 yıl üstlendi.

Türkiye Süper Ligi olarak bilinen Birinci Futbol Ligi'nde şampiyonluğu İstanbul dışına taşıyan ilk takım Trabzonspor'un 1967’deki kurucu üyeliği ve ilk başkanlığını yaptı.

Maddi ve manevi destekle ülkesi ve şehri için hemşehrilerinin birikim ve güçlerini birleştirmeleri adına çaba sarf etti. Trabzon'un sosyal ve ekonomik hayatında etkili olan Karadeniz Kulüp, Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Türk Donanma Vakfı, Turizm Derneği, Türk Hava Kurumu gibi bir çok dernekte başkanlık yaptı.

Dünyada marka haline gelen Uzungöl’ün turizme kazandırılmasında önemli katkıları oldu.

"Trabzon Türkiye'nin T'sidir" sözünü çok sevdi ve her fırsatta dile getirdi.

Trabzon merkezli iş hayatını lojistik üzerine kurarken, 87 yıllık yaşamında çalışmayı en büyük ibadet saydı.

İnsan olmanın en büyük vasıflarından biri olan sabır ve hoşgörüyü, “ipeğe sarılmış çelik” misali önemsedi.

"Otobüs bir manevra yapacağı zaman fren kullanılır. İnsanın da bir sözü söylemeden önce düşünmesi, sabretmesi ve sonra ağzından çıkarması en doğrusudur" dedi.

"Ne yapın, ne edin ama sakın komşularınızla kötü olmayın" şiarını benimsedi. İran ile kurulan ilişkilere katkıda bulundu. 2002'de Türkiye-İran İş Konseyi Kurucu Başkanlığını yaptı. İran'a Trabzon limanından yapılan transit nakliyata öncülük etti. İran’da Ali Osman Ağa ismi ile anıldı. 2002'de Türkiye-İran İş Konseyi Kurucu Başkanlığını yaptı. Bu görevi vefatına kadar sürdürdü.